Zoek op trefwoord, naam of systeem:

Blog

 • 5
  december
  2016
  Marcel Funke, Technology Professional

  VMworld Afterparty

  Eind oktober is een aantal van onze collega’s naar Barcelona afgereisd om VMworld te bezoeken. Omdat we beseffen dat niet iedereen in staat is of het budget heeft om VMworld te bezoeken, hebben we op 23 november vanuit ConoScenza een VMworld Afterparty georganiseerd. Tijdens deze VMworld Afterparty hebben we onze klanten bijgepraat over updates op en sinds VMworld.

  Hieronder een korte samenvatting van de onderwerpen waarover we gesproken hebben.

  Cross-Cloud Architecture

  Veel klanten zijn bezig met, of denken na over clouddiensten. Cross-Cloud Architecture beschrijft een architectuur waarbij u als klant de beschikking krijgt over consistente uitrolmechanismen, beveiligingsmaatregelen, zichtbaarheid en grip op de infrastructuur. Dit geldt zowel voor applicaties in uw eigen datacenter als ook voor daarbuiten, onafhankelijk van het onderliggende cloud hardware platform of hypervisor. Cross-Cloud Architecture borduurt voort op VMware’s vlaggenschip producten voor private en hybrid cloud door klanten de vrijheid van cloud te bieden, gebaseerd op VMware Cloud Foundation.

  Cloud Foundation

  VMware Cloud Foundation is de volgende generatie hyper-converged infrastructure voor het realiseren van private clouds. Het combineert VMware’s schaalbare hyperconverged software, namelijk vSphere en Virtual SAN, met haar netwerkvirtualisatie platform NSX om zo een Software Defined Datacenter te maken.

  Naast dat Cloud Foundation in uw datacenter geplaatst kan worden, is het nu ook mogelijk om Cloud Foundation af te nemen als “as-a-Service”.

  vSphere 6.5

  VMware heeft een nieuwe versie van haar vlaggenschip uitgebracht, vSphere 6.5. Er is teveel vernieuwd in vSphere 6.5 om op te noemen, daarom een korte samenvatting:

  • vCenter appliance bevat nu geïntegreerde VMware Update Manager
  • vCenter hoeft niet langer single point of failure te zijn in de VMware infrastructuur door de hoogbeschikbaarheid van vCenter appliance
  • Appliance is voorzien van migratietool om van vCenter op Windows te migreren naar vCenter Appliance
  • Nieuwe HTML5 vSphere Client (C# client is nu echt verdwenen)
  • Uitbreiding VM restart prioriteiten
  • HA Orchestrated Restarts
  • Proactive HA
  • Virtual Volumes 2.0 / VASA 3.0
  • Virtual SAN als iSCSI target
  • vSphere Integrated Containers

  Ook op gebied van logging en security zijn de nodige stappen gezet:

  • Encryptie van virtuele machines
  • Encrypted vMotion
  • Secure Boot van virtuele machines
  • Duidelijke logging wie, wat, wanneer en hoe een actie uitvoert

  Daarnaast heeft VMware veel werk verzet aan de API, de interfaces waarmee de VMware producten zijn aan te sturen. Zo is PowerCLI (PowerShell voor VMware) nu beschikbaar op Windows, Linux én macOS. API’s zijn gestandaardiseerd over de verschillende producten en zijn uitgebreid. Er is zelfs een API explorer opgenomen.

  vRealize

  Het Cloud Management Platform vRealize is ook voorzien van een aantal updates. vRealize Log Insight 4 heeft verbeterd alert management en een nieuwe, snellere interface die volledig vSphere 6.5 compatibel is.

  vRealize Automation 7.2 bevat out-of-the-box support voor Azure, containers en ServiceNow tooling. Er is ook een tool opgenomen om te migreren van vRA 6.2 naar 7.2, waar dit in eerdere versies nog niet mogelijk was. Het aantal signalen (event broker topics) die gebruikt kunnen worden in blueprints is sterk toegenomen. Hierdoor kunnen nog meer producten of fases in de uitrol van een blueprint worden gecontroleerd, danwel aangestuurd.

  vRealize Operations 6.4 heeft een groot aantal verbeteringen gekregen, waardoor het nog eenvoudiger wordt om inzicht te krijgen in de operationele status van uw VMware omgeving zoals Alert grouping en uitbreidingen van ‘suggested fixes’. Ook zijn er role based dashboards toegevoegd, waarbij de dashboards zijn afgestemd op de rol, bijvoorbeeld infrastructuur, VM’s, Operations en Capacity.

  Eén van de meest in het oog springende features in combinatie met vSphere 6.5 is toch wel Predictive DRS. Hierbij wordt een voorspelling gedaan wanneer een vSphere host tekort krijgt aan resources voor een specifieke VM, op basis van eerdere gegevens uit vRealize Operations. vSphere 6.5 is vervolgens in staat om deze virtuele machine te verplaatsen naar een andere host vóórdat de problemen ontstaan. Hierdoor hoeft er geen vertraging te ontstaan binnen een virtuele machine, wat de gebruikerstevredenheid weer positief kan beïnvloeden.

  Afsluitend

  Zoals gezegd is het lastig om zoveel informatie kort weer te geven. Wilt u weten wat bovenstaande updates betekenen voor uw organisatie of wilt u juist meer weten van één van de andere VMware producten, zoals AirWatch (mobility / security), NSX (netwerkvirtualisatie) of desktopinfrastructuren (Workspace One / Horizon)? Dan maken we graag een afspraak. Ook bestaat er de mogelijkheid om eens te sparren met één van onze consultants/architecten, neem dan contact met ons op.

mm

Auteur: Marcel Funke, Directeur

Trefwoorden: VMware

Email Marcel Funke

Lees alle blogberichten van Marcel Funke

Deel dit bericht

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *