Zoek op trefwoord, naam of systeem:

Gemeente Smallingerland

“ConoScenza heeft in erg korte tijd de vinger
op de zere plek weten te leggen”

Gemeente Smallingerland is gevestigd in Drachten en telt ruim 55.000 inwoners, waarvan er zo’n 45.000 in Drachten wonen. De gemeente Smallingerland bestaat, naast Drachten, uit 13 dorpen, t.w. Oudega, Opeinde, Boornbergum, Rottevalle, Drachtstercompagnie, Houtigehage, De Wilgen, Nijega, De Tike, De Veenhoop, Kortehemmen, Goëngahuizen en Smalle Ee. Bij de Gemeente Smallingerland werken in totaal ongeveer 400 werknemers, verspreid over drie vestigingen. Christiaan Eelkema is Hoofd afdeling Facilitaire Zaken bij de gemeente.

We waren op zoek naar een derde, onafhankelijke partij.
ConoScenza was voor ons de beste match.

IT landschap

Gemeente Smallingerland heeft zo’n 520 werkplekken. Het aantal ingelogde gebruikers fluctueert maar het totaal aantal mensen dat toegang heeft tot het systeem zit rond de 600. Gemeente Smallingerland maakt voornamelijk gebruik van Microsoft producten in een Citrix omgeving. Het serverlandschap wordt gevirtualiseerd d.m.v. VMware producten. De vier vestigingen zijn verbonden middels één plat netwerk. De serverruimte bevindt zich in het gemeentehuis, waarbij één van de overige vestigingen tevens de beschikking heeft over een serverruimte, zodat er op die manier een back-up wordt gerealiseerd. ConoScenza heeft een second opinion uitgevoerd op de IT omgeving van Gemeente Smallingerland.

De second opinion had betrekking op de volgende onderdelen:

  • Microsoft algemeen (2012/2008/2003) en Microsoft Exchange;
  • Citrix virtuele werkplekomgeving inclusief RES Workspace Manager;
  • VMware servervirtualisatie;
  • NetApp storage incl. backup en recovery (NetApp snapshots en Symantec op tape);
  • Cisco networking (core-switches).

Second opinion

Christiaan Eelkema legt uit: “We zijn een tijdje geleden overgegaan op een nieuwe omgeving. De gehele backend ICT-Infrastructuur is vervangen en we liepen tegen een aantal problemen aan: applicaties die trager werden, uitval van systemen, printerproblemen en algehele performance issues. Onze huidige leverancier heeft het nodige proberen op te lossen, maar we wilden ook dat een onafhankelijke partij een second opinion zou uitvoeren om vanuit hun invalshoek naar de problemen te kijken en tevens te onderzoeken of de geplaatste Infrastructuur geschikt is voor ons als gemeente met het oog op de toekomst.” Na een pittige selectieronde valt de keuze op ConoScenza: “We hadden bepaalde verwachtingen, maar waren nog zoekende in de weg ernaar toe. ConoScenza heeft ons hier goed in begeleid en door het op de juiste manier interpreteren van onze vraag en het kunnen aanbieden van een goede voorbeeldrapportage was ConoScenza de beste match voor ons.”

Onafhankelijk en deskundig

Eelkema is enthousiast over het rapport dat ConoScenza heeft opgeleverd: “ConoScenza heeft in een erg korte tijd de vinger op de zere plek weten te leggen, iets waar wij en de leverancier niet toe in staat waren. Waar ik bovendien erg tevreden over ben, is dat ConoScenza een onafhankelijke en deskundige partij is. Er wordt gekeken naar welke producten en technieken wij gebruiken en op basis daarvan wordt bepaald hoe het hoogst haalbare bereikt kan worden. Daarnaast benoemt ConoScenza niet alleen de aandachtspunten, maar onderstrepen zij ook wat wél goed is.” En dat is precies waar Gemeente Smallingerland naar op zoek is in een partner: “In een partner zoeken wij een partij die de feiten blootlegt en aanvult waar dat nodig is.” Dat heeft ConoScenza in de ogen van het Hoofd Facilitaire Zaken uitstekend gedaan.

Resultaat second opinion

Uit de second opinion is een aantal heldere punten naar voren gekomen. Het rapport heeft een aantal zaken aan het licht gebracht m.b.t. de storage-omgeving en de algehele performance issues en die extra onderzoek behoeven. De gemeente is aan de slag gegaan met de storage-omgeving en het grootste gedeelte daarvan is nu opgelost. Naar aanleiding van de second opinion is Gemeente Smallingerland nu bezig om een performance monitoring onderzoek uit te voeren in samenwerking met de leverancier.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening of een advies op maat? Neem dan gerust contact met ons op.