Zoek op trefwoord, naam of systeem:

Blog

 • 20
  februari
  2017
  Technology Professional, Technology Professional

  Migreren naar VMware vCenter Appliance (VCSA) 6.5

  Wat is VCSA?

  Voor het beheren van de vSphere infrastructuur heeft VMware als managementplatform VMware vCenter. Deze is er in twee varianten: op basis van Windows en een virtuele appliance (VCSA). De VCSA is een pre-geconfigureerde virtuele appliance die gebouwd is op Project Photon OS 1.0. Het besturingssysteem is ontwikkeld door VMware waardoor het profiteert van verbeterde prestaties en opstarttijden ten opzichte van de voorgaande op Linux gebaseerde appliances.

  De VCSA bevat een ingebouwde Postgres database waardoor VMware volledige controle heeft over de software stack en dat zorgt ervoor dat deze geoptimaliseerd is voor vSphere omgevingen. Naast de optimalisatie kunnen beveiligingspatches en bug fixes sneller worden vrijgegeven.

  Voor veel bedrijven komt nu het moment om over te stappen naar VCSA. In het verleden kwam deze stap vaak nog te vroeg, omdat deze nog niet volwaardig of robuust genoeg was.

  Windows vCenter vs. VCSA

  De voornaamste reden waarom overstappen naar VCSA werd tegengehouden was dat VMware Update Manager niet gebundeld was met VCSA. VMware Update Manager moest op een Windows server draaien. Vaak wordt dit gedaan op de Windows vCenter zelf of op een standalone Windows server.

  Ook een native back-up/herstelmogelijkheid ontbrak (men was afhankelijk van een externe back-up tool). Een veelgevraagde feature was om applicatie level back-up/herstel te kunnen doen. Voor een Windows vCenter is dit een volledige server back-up inclusief een kopie van de database, omdat er zoveel bestanden en configuratieobjecten ergens in het bestandssysteem bestaan, naast de database.

  Met de VCSA 6.5 native back-up optie kan er een back-up worden gemaakt van de vCenter database, de configuratie bestanden, alarmen, gebeurtenissen en taken. Zelfs statistieken kunnen mee worden genomen in de back-up.

  Om de VCSA te herstellen dient er een nieuwe OVA (Open Virtualization Application/Appliance) te worden uitgerold. Vervolgens kan met de hersteloptie de VCSA hersteld worden naar een eerdere configuratie inclusief de database. Er is ondersteuning voor beiden type uitrollen (embedded en externe) voor zowel vCenter als de PSC (Platform Services Controller) appliance.

  Met versie 6.5 zijn beide features ook beschikbaar voor de VCSA. De VCSA heeft exact dezelfde features als de Windows variant plus VCSA HA configuratie. Deze feature is niet beschikbaar voor Windows vCenter Server.

  De VCSA bevat de volgende voordelen t.o.v. Windows vCenter Server:

  • Besparing op licentiekosten (Windows en SQL);
  • Uitrol is sneller (OVA) en patching van Windows is tijdrovend;
  • VMware richt zich steeds meer op de ontwikkeling van VCSA;
  • Exclusieve features zoals VCSA HA.

  Migreren naar VCSA 6.5

  Migratie wordt ondersteund op versie 5.5 en 6.0 van Windows vCenter Server. Zowel embedded als externe databases kunnen worden gemigreerd van Windows naar de VCSA waaronder VMware Update Manager. Informatie en configuratie worden meegenomen van de voorgaande vCenter Server. Zoals UUID, IP adres, hostnaam, certificaten, enz. Het is zelfs mogelijk om te bepalen welke gegevens worden gemigreerd, denk hierbij aan de configuratie, gebeurtenissen/taken en performance data.

  Hieronder wordt kort beschreven hoe het migratieproces naar VCSA eruit ziet:

  1. Download en koppel VCSA 6.5 ISO.
  2. Kopieer migration-assistent map naar Windows vCenter Server en start VMware-migration-assistent.
  3. Start de installer op een andere management server die toegang heeft tot de vCenter server. Kies de “migrate” optie.

  Het migratieproces splitst zich vervolgens in twee delen:
  Deel 1: VCSA wordt uitgerold met tijdelijk IP adres en hostnaam en de Windows vCenter Server blijft operationeel tijdens uitrol VCSA.
  Deel 2: Data en netwerkinstellingen worden overgezet naar de VCSA en de Windows vCenter Server wordt uitgeschakeld.

  Moet er om welke reden dan ook terug worden gevallen naar de Windows vCenter Server dan is dit mogelijk.

  Conclusie

  Is er een reden om niet te migreren naar VSCA? Nee, eigenlijk niet. Hooguit als er integratie is met andere producten die gebruik maken van vCenter en die alleen werken op een Windows vCenter Server. Het kan bijvoorbeeld zijn dat in een VMware VDI omgeving view composer op een Windows vCenter is geïnstalleerd voor de uitrol van linked clones VDI’s. In dit voorbeeld dient herconfiguratie te worden gedaan voor de VDI omgeving zodat de overstap naar VCSA kan worden uitgevoerd.

  VMware is duidelijk de weg ingeslagen om zich meer en meer te gaan richten op de ontwikkeling van VCSA en niet meer op Windows vCenter Server. De Windows vCenter Server variant zal langzaam maar zeker uitsterven. Mocht u nog niet zijn gemigreerd naar VCSA 6.5 dan is het verstandig om zo snel mogelijk deze stap te gaan maken. Uiteindelijk zult u toch moeten.

  Heeft u hulp nodig bij het migreren naar VCSA of wilt u meer informatie over bovenstaande blog neem dan contact met ons op.

  Bronnen:

  VMware
  VMware blogs
  Whitepaper vSphere

Trefwoorden: VMware

Email Technology Professional

Lees alle blogberichten van Technology Professional

Deel dit bericht

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *